Sådan måler du dit blodtryk

Der kan være mange grunde til, at du har brug for at få målt dit blodtryk. De fleste har prøvet det før, men hvis du ikke har, kan det være en ukendt proces for dig. Derfor får du her en dybdegående forklaring på, hvordan det foregår, når du skal have målt dit blodtryk. Det er en ganske ufarlig måling, som heller ikke gør ondt. Herunder får du info om alt, hvad der er værd at vide om forhøjet blodtryk

Sådan foregår det 

Det første, der skal ske, er, at du skal sidde stille 5-10 minutter uden korslagte ben. På den måde er man sikker på, at målingen der foretages bliver korrekt. Derefter skal din arm måles, så man er sikker på, at der bliver brugt den rigtige manchet-størrelse. Når man måler et blodtryk, så er det vigtigt, at det er på bar hud, og at man sikrer sig, at slangen sidder midt for. Når du får målt dit blodtryk, så må du ikke tale, og du skal holde dig i ro. Du vil mærke, at manchetten strammer en smule om din arm og løsner sig igen, når målingen er færdig.

Det betyder blodtrykket

Blodtrykket kan forklares som trykket i kroppens pulsårer, som fører blodet ud i kroppen fra hjertet. Når hjertet trækker sig sammen og pumper blod rundt i kroppen er trykket i pulsåren højest. Det kaldes det systoliske blodtryk. Når hjertet slapper af mellem to sammentrækninger, vil trykket i pulsåren falde igen, og det kaldes for det diastoliske blodtryk. Blodtrykket er altså en måling på, hvor hårdt dit hjerte arbejde. Det vil stige, når du bliver ophidset eller når du anstrenger dig fysisk. Det falder, når du slapper af og det er lavest, når du sover.

Dit systoliske blodtryk bør være under 140 og dit diastoliske under 90. Du kan næsten aldrig mærke, hvis dit blodtryk er for højt. I meget sjældne tilfælde, kan du dog opleve hovedpine, svimmelhed eller åndenød. Hvis du måler et højt blodtryk, bør du får det kontrolleret regelmæssigt hos din læge. Hvis din læge har ordineret blodtryksmedicin, bør du kun stoppe efter aftale med din læge.