Hvad er E-cigaretter?

Inden for alle varesortimenter kommer der ofte nye produkter, og i tobaksindustrien er E-cigaretter et af de forholdsvist nye produkter, eftersom det først er blevet lanceret i løbet af de seneste 5 år.  

E-cigaretten er en elektronisk cigaret, der består af et stålhylster med en væskepatron. Herudover er der i e-cigaretterne et batteridrevent varmelegeme, der varmer væsken op, så den bliver til damp. Væsken til e-cigaretterne kaldes også for e-juice og kan fås både med og uden nikotin. Væsken indeholder også glycerin og smagsstoffer og kan fås i mange forskellige varianter.

E-cigaretter og rygestop

Det er omdiskuteret, hvorvidt de elektroniske cigaretter bør bruges i forbindelse med rygestop. Dog kan mange se en idé i, at man med E-cigaretter kan nedtrappe nikotinniveauet gradvist, hvilket i sidste ende kan medføre et endeligt rygestop. Herudover indeholder E-cigaretterikke giftig røg, tjære og kemikalier som normale cigaretter gør. Mange af de butikker og webshops, der forhandler e-cigaretter oplever, at et større klientel af deres kunder køber produktet som et middel til rygestop, da E-cigaretten kan gøre, at du beholder følelsen af at ryge, mens du undgår den vanedannende nikotin. For med E-cigaretter kan du bytte smagen af røg og nikotin ud med et hav af smagsvarianter, så som æble, vandmelon, iste, vanilje og sur slik. 

E-cigaretter – rammer og regler

Der er regler for alt, og selvfølgelig også for E-cigaretter samt salg og benyttelse af produktet. Siden den 7. juni 2016 har det været lovligt at sælge elektroniske cigaretter samt genopfyldningsbeholdere med nikotin i, så længe de er anmeldt hos Sikkerhedsstyrelsen. 

For lovligt at kunne købe E-cigaretter i Danmark, hvad enten det er med eller uden nikotin, skal du være fyldt 18 år, ligesom det gælder for almindelige cigaretter og stærkere alkohol. Brug af elektriske cigaretter er ikke tilladt i offentlige transportmidler, taxier og på institutioner, hvor der færdes børn og unge under 18 år. Herudover er det – som udgangspunkt – lovligt at ryge E-cigaretter på øvrige offentlige steder. Dog har man lokalt lov til at lave andre regler, hvilket blandt andet betyder at arbejdspladser mv. må nedsætte et rygeforbud, der også gælder E-cigaretter.