Epoxy – til dig, der vil gøre det selv

Når du går op i dit hjem, kan du ende med rigtig mange projekter både indenfor og udenfor. Det kan være rigtigt hyggeligt at gå og nusse med at male brusekabinens fliser eller give gulvet i garagen en ordentlig tur, men de mange projekter kræver også de rette hjælpemidler og redskaber. Du kan blandt andet få stor glæde af at købe epoxy.

Brug epoxy til de daglige hjemmeprojekter

Epoxy er en meget slidstærk lim, der bliver dannet ved, at kemikalierne polyamin og epoxid reagerer med hinanden. Det betyder, at epoxy er en tokomponent lim, der er dannet af en såkaldt hærder og en binder. Resultatet af reaktionen er et slidstærkt stof, der kan bruges til mange forskellige projekter og af både professionelle og private. Du kan blandt andet bruge epoxy til maleprojekter rundt omkring i hjemmet. Epoxymaling indeholder nemlig som regel ikke giftige stoffer i hærder-komponenten i Danmark i dag, men er i stedet ofte vandbaseret. Du kan derfor også roligt bruge malingen indendørs og fortynde malingen yderligere, hvis du finder det nødvendigt.

Ud af de mange bygge- og reparationsprojekter, der kan forekomme i et hjem, kan du blandt andet bruge epoxymaling til:

  • Gulve i træ og beton, medmindre der er angivet andet på den pågældende maling
  • Vægge, hvis du gerne vil give dem en vandafvisende overflade og dermed gøre dem nemmere at gøre rene
  • Til fliser, for eksempel i køkkenet eller badeværelset

Gode råd til brugen af epoxymaling

Epoxy har derfor mange anvendelsesmuligheder i maling. Du skal blot være opmærksom på, at hærder og binder skal blandes, før du kan bruge det. Det er dog en god ide kun at blande så meget, som du kan nå at bruge inden for to timer. Det skyldes, at hærderen, som du blander ind i malingen, begynder at hærde. Det er derfor også vigtigt, at hærderen bliver rørt ordentligt ud i malingen inden brug. Derefter kan du påføre epoxymalingen på overfladen som almindelig maling. Du kan benytte både en pensel og en rulle. Når malingen er påført, kan hærdeprocessen styres ved hjælp af temperaturen i rummet.